Zastanawiasz się, jakie łożyska sprawdzą się w urządzeniach, które wykorzystuje się na linii przetwarzania żywności? Jakie rozwiązania warto wybrać? Podpowiadamy w dzisiejszym wpisie.
- Linia przetwarzania żywności – jakie łożyska zamontować?
- Czym wyróżniają się łożyska NSK dla branży spożywczej?
- Jakie łożyska do specjalnego środowiska w branży spożywczej?
Maksymalne normy sanitarne, wysokie temperatury, wilgoć, chłód czy ciągła praca to czynniki, które występują nierzadko w branży spożywczej na linii przetwarzania żywności. Takie aplikacje wymagają wykorzystania trwałych łożysk, gwarantujących nie tylko wydajność, ale i jednocześnie redukujących koszty produkcji. Jeśli potrzebujesz wytrzymałych komponentów wyróżniających się wyjątkową odpornością na korozję, już teraz sprawdź łożyska NSK. Na jakie rozwiązania warto zwrócić uwagę? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Linia przetwarzania żywności – jakie łożyska zamontować?
Linia przetwarzania żywności składa się z kilku punktów, które wobec łożysk mogą mieć nieco odmienne wymagania. Jeśli chodzi o przetwarzanie surowców, takie miejsce wymaga użycia łożysk odpornych na działanie wody i odpowiednio zabezpieczonych przed pyłem. Świetnie sprawdzą się tutaj łożyska NSK wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz modele gamy Molded-Oil.
Łożyska dla urządzeń przeznaczonych do obróbki podstawowej powinny charakteryzować się wysoką odpornością na działanie wody, łatwą konserwacją oraz pyłoszczelnością. Podobnie sprawa wygląda przy obróbce wtórnej. W obu przypadkach polecamy przede wszystkim zespoły łożyskowe NSK i także modele ze stali nierdzewnej oraz serii Molded-Oil. Te same rozwiązania oraz wymagania stawia etap przenoszenia.
Jeśli chodzi o kontrolę, urządzenia wykorzystywane na tym etapie, wymagają od łożysk wysokiej dokładności oraz także odporności na działanie wody. W tym przypadku warto zamontować poza zespołami łożyskowymi NSK dla branży spożywczej, łożyska Molded-Oil i modele wykonane ze stali nierdzewnej. Przy podgrzewaniu natomiast należy wykorzystać łożyska wyróżniające się nie tylko wysoką odpornością na działanie wody, ale i na wysokie temperatury.
W urządzeniach służących do pakowania sprawdzą się wszystkie wyżej wspomniane rozwiązania. Warto wybierać oczywiście te, które dodatkowo pozwalają osiągać odpowiednio wysokie prędkości.
Linia przetwarzania napojów – jakie łożyska?
Na linii służącej do napełniania i zamykania napojów, warto zamontować łożyska pyłoszczelne, odporne na działanie wody i wyróżniające się niską emisją płynu. W takich aplikacjach świetną opcją będą zespoły łożyskowe Silver-Lube, Life-Lube, komponenty Molded-Oil i wykonane ze stali nierdzewnej. Te same produkty można zastosować także w urządzeniach wykorzystywanych na etapie kontroli oraz rozdmuchiwania butelek. W tym ostatnim kroku świetnym rozwiązaniem okazują się także łożyska Aqua marki NSK. Jeśli natomiast chodzi o pakowanie butelek, warto zamontować komponenty, które pozwalają osiągać wysokie prędkości i radzą sobie z dużymi obciążeniami. Tutaj sprawdzą się przede wszystkim łożyska kulkowe NSKHPS, zespoły łożyskowe Self-Lube i komponenty Molded-Oil.
Czym wyróżniają się wspomniane wyżej produkty japońskiej marki NSK? Na pytanie odpowiadamy w dalszej części artykułu. Szczegóły na ich temat natomiast znajdziesz w katalogu producenta.
Czym wyróżniają się łożyska NSK dla branży spożywczej?
W branży spożywczej sprawdzą się szczególnie zespoły łożyskowe Life-Lube oraz Silver-Lube. Te pierwsze wyróżniają się świetną odpornością na korozję oraz właściwościami smarnymi wkładek Molded-Oil. Produkty Life-Lube przeznaczone są przede wszystkim do mokrych środowisk. Będą optymalną opcją dla obszarów, w których występują zarówno środki chemiczne, jak i technologiczne ciecze. Modele Silver-Lube natomiast to zespoły łożyskowe składające się z pierścieni łożysk, koszyka, kulek, nośnika uszczelki, wkrętów dociskowych, smarowniczki oraz tulejki. W przypadku komponentów tej serii używa się głównie uszczelek wykonanych z kauczuku nitrylowego. Obudowę natomiast produkuje się z żywicy poliestrowej, a odrzutniki oleju z nierdzewnej stali. Zespoły łożyskowe serii Silver-Lube dostępne są w kilku różnych geometriach.
Jeśli chodzi o łożyska kulkowe jednorzędowe poprzeczne, polecamy szczególnie komponenty serii NSKHPS. Przeznaczone są do pracy przy poprzecznym obciążeniu oraz tam, gdzie wymagane są wysokie prędkości i jednocześnie małe straty mocy. Niniejsze komponenty mają możliwość przejmowania także umiarkowanych sił wzdłużnych w dwóch kierunkach. Do ich zalet zalicza się między innymi wysoką jakość oraz niski moment.
Równie doskonałą opcją będą łożyska wykonane ze stali nierdzewnej ES1. Od standardowych komponentów różnią się większą odpornością na korozję. Dostępne są w wersji otwartej, z uszczelką stykową oraz z blaszką. Tego rodzaju łożyska przeznaczone są głównie do wilgotnych i mokrych środowisk.
Dla klientów, którym zależy na wysokich osiągach i jednocześnie dbaniu o środowisko polecamy łożyska Molded-Oil. Doskonale sprawdzają się w środowisku mocno zanieczyszczonym zarówno pyłem, jak i wodą. Wyróżniają się niskim momentem oraz tym, że są bezpieczne dla środowiska.
Jakie łożyska do specjalnego środowiska w branży spożywczej?
W ofercie NSK znajdziesz także rozwiązania do środowisk specjalnych. Dostępne są między innymi łożyska Aqua, charakteryzujące się wysoką odpornością na korozję zarówno w wodzie, jak i środowiskach kwaśnych oraz zasadowych. Wyróżniają się specjalną samosmarującą żywicą do wewnętrznych i zewnętrznych pierścieni i koszyków.
Ponadto asortyment obejmuje rozwiązania wykazujące odporność na korozję, którą udało się uzyskać dzięki niklowaniu. Powłokę niklową w przypadku łożysk producent zastosował na pierścieniu zewnętrznym i wewnętrznym. To rozwiązania, które świetnie sprawdzą się w środowisku zasadowym oraz umiarkowanie kwaśnym. Można wykorzystać je także w aplikacjach, w których mamy do czynienia ze spłukiwaniem wodą.
Oferta obejmuje także inne rozwiązania, które dzięki chromowaniu uzyskały wyjątkową odporność na korozję. To produkty, które można wykorzystywać do pracy ciągłej w zanurzeniu w wodzie.