Potrzebujesz rozwiązań wykrywalnych i odpornych na korozję? Interesują Cię łożyska toczne, które zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością? Już teraz sprawdź specjalne łożyska kulkowe SKF dla przemysłu spożywczego

  1. Czym wyróżniają się łożyska kulkowe SKF klasy spożywczej?
  2. Jakie łożyska kulkowe do zastosowań piekarniczych?
  3. Zespoły łożyskowe dla przenośników stosowanych w przemyśle napojów

Jak zwiększyć trwałość eksploatacyjną łożyskowych węzłów? Stosując odpowiednie łożyska toczne! Nie chodzi tylko o to, aby wybrać optymalny typ łożyska. Pod uwagę należy wziąć także warunki pracy, otoczenia i wymagania samej aplikacji czy branży. Specyficzne wymagania stawia przede wszystkim przemysł spożywczy. Jeśli potrzebujesz łożysk, które nie tylko zagwarantują wydajność i efektywność pracy, ale i zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością, sprawdź nasze polecenie już teraz.

Czym wyróżniają się łożyska kulkowe SKF klasy spożywczej?

Czym wyróżniają się łożyska kulkowe SKF klasy spożywczej?Seria SKF Food Line obejmuje przede wszystkim łożyska kulkowe ze stali nierdzewnej. Fabrycznie wypełnia się je smarem plastycznym spożywczej klasy. Ponadto wyposażone są między innymi w skuteczne uszczelnienie techniczne, wyprodukowane z kauczuku nitrylowego. Uszczelnienia zabarwiono na kolor niebieski, dzięki czemu komponenty same w sobie stały się lepiej wykrywalne. Każdy ten aspekt jest zgodny z zaleceniami zarówno EC, jak i FDA.

Ze stali nierdzewnej wyprodukowano pierścienie łożyska, koszyk oraz elementy toczne w postaci kulek. Dodatkowo wykorzystano płytę wzmacniającą uszczelnienie. Część ta również została wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

W przypadku środowiska mokrego, zanieczyszczonego czy ściernego, poleca się łożyska kulkowe samonastawne z serii Food Line. Charakteryzują się innowacyjną konstrukcją i nie wymagają dosmarowywania. Jeśli masz częste problemy z korozją, która jest skutkiem częstego mycia lub gdy używane do tej pory łożyska szybko się zużywały, gwarantujemy, że zostaną one rozwiązane dzięki modelom samonastawnym wspomnianej serii.

Łożyska kulkowe serii SKF Food Line to komponenty przeznaczone niemalże do każdej aplikacji w całym procesie związanym z wyrobami spożywczymi. Sprawdzą się szczególnie tam, gdzie korozja jest częstym powodem przestojów produkcyjnych. Ponadto poleca się je miejscom, w których ważne jest minimalizowanie zagrożenia dla bezpieczeństwa produkowanej żywności.

Jakie łożyska kulkowe do zastosowań piekarniczych?

W asortymencie marki SKF dostępne są także specjalne łożyska kulkowe zwykłe do zastosowań piekarniczych. To wysokotemperaturowe rozwiązania, które zachowują się odpowiednio nawet w temperaturach wynoszących 350 stopni Celsjusza! Udało się to uzyskać, stosując między innymi jednoczęściowy koszyk koronowy, który wykonano z czystego grafitu. To właśnie ten materiał wytrzymuje tak ekstremalne temperatury. Sama konstrukcja koszyka sprawia, że kulki mają odpowiedni kontakt z koszykiem do wytworzenia specjalnego proszku. Wspomniany proszek pokrywa kulki, jednocześnie eliminując kontakt dwóch metalowych elementów i tym samym konieczność dosmarowywania komponentu. A zatem nie musisz ich dosmarowywać, nawet w sytuacji, gdy temperatura robocza osiąga maksymalne 350 stopni Celsjusza.

Zespoły łożyskowe dla przenośników stosowanych w przemyśle napojów

Asortyment SKF obejmuje także specjalne zespoły łożyskowe serii Food Line Beverage, które zostały zaprojektowane z myślą o aplikacjach wymagających wysokiej nośności, ale jednocześnie kompaktowej obudowy. Takie wymagania z reguły mają przenośniki stosowane w przemyśle napojów. Na tle standardowych zespołów łożyskowych modele SKF wyróżniają się mniejszym rozstawem śrub. W komponentach stosuje się łożyska SKF, które nie wymagają dosmarowywania. Dodatkowo produkty posiadają środek smarny – z reguły w postaci smaru plastycznego, który charakteryzuje się świetną efektywnością oraz skuteczne uszczelnienia techniczne.