Czym powinny wyróżniać się łożyska toczne dla branży spożywczej? Jakie wyzwania są im stawiane? Gdzie stosuje się łożyska toczne w przemyśle spożywczym? Na pytania odpowiadamy w poniższym wpisie.

 

  1. Z jakimi wyzwaniami muszą mierzyć się łożyska toczne w branży spożywczej?
  2. Jakie łożyska toczne sprawdza się w branży spożywczej?

 

Branża spożywcza wymaga zarówno produktów wyróżniających się wysoką jakością, jak i maszyn i urządzeń, które będą niezawodnie pracować przez wiele godzin i nierzadko w trudnych warunkach. W tym procesie kluczową rolę odgrywają również łożyska toczne, dlatego to ważne, aby wybrać i zamontować te odpowiednie. Czym powinny wyróżniać się dobre łożyska toczne dla branży spożywczej? Z jakimi wyzwaniami muszą sobie radzić? Szczegóły na ten temat znajdziesz w dzisiejszym artykule.

 

Z jakimi wyzwaniami muszą mierzyć się łożyska toczne w branży spożywczej?

łożyska toczne branża spożywczaW branży spożywczej łożyska toczne wykorzystuje się przede wszystkim w maszynach służących do przetwarzania oraz pakowania żywności. Do urządzeń tego rodzaju zalicza się między innymi mieszalniki, miksery, linie do pakowania czy wałki tłoczące. Nierzadko łożyska toczne montuje się w urządzeniach do mrożenia czy chłodzenia oraz do krojenia i cięcia.

Łożyska toczne w wyżej wymienionych maszynach muszą zapewniać płynny i niezawodny ruch. Z tego powodu należy dobierać zawsze odpowiednio przystosowane rozwiązania. Łożyska toczne muszą radzić sobie głównie z substancjami chemicznymi, nierzadko wysokim poziomem wilgoci oraz zanieczyszczeniami. A zatem poleca się wybierać komponenty wykazujące odpowiednią odporność na wspomniane zanieczyszczenia oraz negatywne działanie chemikaliów.

Ponadto nierzadko łożyska toczne pracują w aplikacjach, w których występują wysokie obciążenia i drgania. To sprawia, że należy montować produkty wykonane z trwałych materiałów, które wyróżniają się świetną odpornością na zużycie i doskonale radzą sobie z przejmowaniem wspomnianych wysokich obciążeń.

Warto w maszynach wykorzystywanych w branży spożywczej montować łożyska toczne wykonane z innych materiałów niż stal łożyskowa. Coraz większą popularnością cieszą się zatem łożyska hybrydowe oraz ceramiczne. Jest to spowodowane nie tylko bezpieczeństwem dla produktów spożywczych, ale także tym, że łożyska hybrydowe czy ceramiczne dużo lepiej radzą sobie z czynnikami, które z reguły powodują korozję.

 

Jakie łożyska toczne sprawdzą się w branży spożywczej?

Jakie łożyska toczne sprawdzą się w branży spożywczej? Wszystko oczywiście zależy od wymagań danej aplikacji i warunków pracy. Do najpopularniejszych rozwiązań, które często wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, zalicza się łożyska kulkowe – szczególnie te, które charakteryzują się odpowiednią trwałością i są odporne na zużycie oraz drgania. Modele kulkowe doskonale sprawdzą się w maszynach przeznaczonych do pakowania i przetwarzania żywności, a mianowicie w mikserach, mieszalnikach czy wałkach tłoczących.

Łożyska wałeczkowe również montuje się w urządzeniach stosowanych w branży spożywczej. Modele tej grupy także charakteryzują się odpowiednią trwałością i odpornością na zużycie. Dodatkowo dużo lepiej radzą sobie z bardzo dużymi obciążeniami – nawet lepiej niż komponenty kulkowe. Łożyska z grupy wariantów wałeczkowych są doskonałą opcją dla maszyn służących do krojenia i cięcia oraz w urządzeniach przeznaczonych do mrożenia i chłodzenia.

 

Łożyska hybrydowe dla branży spożywczej

W przypadku wspomnianych łożysk hybrydowych czy ceramicznych polecamy oczywiście łożyska kulkowe. Jeśli interesują Cię te pierwsze, najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będą produkty proponowane przez duńską markę CeramicSpeed. W ofercie firmy znajdziesz między innymi specjalne łożyska hybrydowe z kulkami ceramicznymi, które są zaprojektowane i wyprodukowane z myślą właśnie o branży spożywczej. To wydajne i niezawodne komponenty, wyróżniające się wysoką odpornością na korozję, zużycie, różnego rodzaju zanieczyszczenia oraz skrajne temperatury. Ponadto gwarantują nawet ośmiokrotnie dłużą pracę w aplikacjach, w których mamy do czynienia z wysokim poziomem wilgoci oraz tam, gdzie mają kontakt z różnego rodzaju substancjami chemicznymi.